Cara Buat Template Blog Sendiri



bosan dengan template yang anda pake,ingin ganti,atau pengin bikin sendiri,ok sekarang anda bisa bikin templete sendiri dan mengunggahnya ke blog,,, langsung ajah to the point..
  1. kunjungi Do template
  2. Click >> Free Template 
  3. Pilih template mana yang korang suka.  
  4. Click pada template tersebut dan Click >> Customize and Download
  5. Bila click tu, kena tunggu page loading...
  6. Page template yang korang pilih akan appear, dan mula Click >> Header  (Dalam bahagian Header, ada beberapa bahagian korang perlu buat. Sila tengok tepi sidebar yang dibulatkan tu.)
  7. Mulakan dengan Background header >> Pilih Background Colour dan Opacity (untuk nampak glossy atau tidak)
  8. Kemudian, Click >> Foreground Image >> Choose image from computer >> Kemudian adjust image opacity supaya gambar header korang dapat blend dengan warna header tu.
  9. Click >> Title 1 (Type Tajuk Blog muzanuf.co.cc) , pilih font, size serta warna yang anda suka
  10. Click >> Slogan (Description blog muzanuf @ tajuk kecil di bawah tajuk blog), pilih font, size, serta warna yang dimahukan. Kemudian Click >> Apply
  11. Click >> Background pulak. Pilih warna apa yang korang kat belakang tu. Kemudian Click >> Apply.
  12. Click >> Download
  13. Click >> Blogger Template.
  14. Click >> Download your template
  15. Tandakan >> Save File, dan Click >> Ok
  16. Siap download, open template file yang bernama blogger tu.
  •      setelah itu masuk dasbor dan unggah file tersebut,selesai,semoga berhasil,,salam muzanuf,,,dadahh


trimakasih telh berkunjung...

Muzanuf's

2 komentar:

  1. nice info bray.. :D
    dah nyoba ndiri lum bray?

    di tunggu follow back nya di KUMPULAN SOFTWARE GRATIS bray.. :D

    BalasHapus
  2. udah brayy..

    ok aku mampir ke blog anda,,hee

    BalasHapus

Instagram